Αρχική arrow Ιστορία arrow Πόρτο Χέλι
Πόρτο Χέλι PDF Εκτύπωση E-mail

 

Λίγα λόγια για το χθες...

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο προϊστορικός άνθρωπος έφτασε εδώ ήδη από το 35000 π.Χ., βρήκε καταφύγιο, κυνήγησε, καλλιέργησε τη γη, κατασκεύασε αντικείμενα χρήσης και τέχνης. Ευρήματα αυτού του ανθρώπου εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Φράγχθι.

Το Πόρτο Χέλι βρίσκεται στα νότια του νομού Αργολιδας, σε απόσταση 80 χλμ. από το Ναύπλιο και 180 από την Αθήνα, χτισμένο δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πολιτείας των Αλιέων.

Η ονομασία του Πόρτο Χελίου, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, οφείλεται σε σταδιακή γλωσσική παραφθορά του ονόματος “Αλιείς”, της αρχαίας πόλης δηλαδή που βρισκόταν στην θέση του σημερινού Πόρτο Χελίου. Η ονομασία Αλιείς παραφθάρθηκε σε Χαλιείς και στην συνέχεια σε Χέλι. Για να διακρίνεται από το κοντινό του χωριό Χέλι (το οποίο σήμερα έχει μετονομαστεί σε Αραχναίο) πήρε και το προσωνύμιο “Πόρτο” επειδή διέθετε λιμάνι.

Η αρχαία πόλη των Αλιέων άκμασε για περίπου εκατό χρόνια από το 468 πΧ έως το 362. Είναι χτισμένη στη περιοχή Μπουζέικα απέναντι από τον σημερινό οικισμό του Πόρτο Χελίου και η Ακρόπολη της βρισκόταν στην κορυφή του λόφου, στη θέση Καστράκι (Μπιζάνι). Ο οικισμός απλωνόταν και στον γειτονικό λόφο όπου υπάρχουν απομεινάρια τείχους αλλά και σε όλο τον λόφο μέχρι και μέσα στην σημερινή θάλασσα που τότε ήταν ξηρά.

Την εποχή της ακμής της υπολογίζεται πως είχε 400-500 σπίτια και 2.500 κατοίκους ενώ η συμμαχία της πόλης με τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους στην διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου την έκανε θέατρο πολεμικών συγκρούσεων αλλά και συμμέτοχο σε μάχες. Η εξαγωγή της πανάκριβης πορφύρας (η κατεργασία της οποίας γινόταν με μυστικές συνταγές στην Ερμιόνη) το πολύτιμο λάδι, το περίφημο κρασί της, αλλά πάνω απ' όλα η σημαντική θέση της Ακρόπολης και του φυσικού λιμανιού της, έκαναν την πόλη ξακουστή.

Το Κρανίδι ορίστηκε πρωτεύουσα της Επαρχίας Ερμιονίδος το 1841.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, το σύγχρονο όνομά του προέρχεται από το κραναός που σημαίνει τραχύς και θεωρείται δηλωτικό της περιοχής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το όνομα οφείλεται σε παραφθορά της λέξης Κορωνίδα, το όνομα παραπλήσιας νησίδας που φέρει το όνομα της μητέρα του θεού της Ιατρικής, του Ασκληπιού, ο οποίος λατρευόταν από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
 
Το Κρανίδι πρωτοαναφέρεται σε χρυσόβουλο του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου (1259-1332) το οποίο δωρήθηκε στον Θεόδωρο Νομικόπουλο για τις υπηρεσίες του απέναντι στον Αυτοκράτορα. Δεύτερη επίσημη αναφορά υπάρχει το 1530 μ.Χ. ενώ λάμβανε χώρα η εποίκηση του από αλβανόφωνους πληθυσμούς (Αρβανίτες). Αυτοί μετακινούνταν στις νότιες περιοχές για να προστατευτούν από του Τούρκους αλλά και για να εξασφαλίσουν βοσκοτόπια και γη για καλλιέργεια. Εκεί αναμίχθηκαν και αφομοιώθηκαν χωρίς προβλήματα με το τοπικό στοιχείο και από αυτή τη ζύμωση προέκυψε η Αρβανίτικο γλωσσικό ιδίωμα που ακούγετε μέχρι σήμερα. Επί Τουρκοκρατίας, ήταν γνωστό ως “Κάτω Ναχαγιέ”, που σημαίνει Κάτω Επαρχία. Το Κρανίδι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Πιθανότατα η κήρυξη της Επανάστασης στο Κρανίδι έγινε στις 27 Μαρτίου 1821, την ίδια ημέρα που κηρύχθηκε και στις Σπέτσες.

Λίγα λόγια για το σήμερα…

Το Πόρτο Χέλι έχει μια σταθερή ανάπτυξη. Στις δεκαετίες του 1960 και ‘70 γίνεται πόλος έλξης κυρίως για τους κατοίκους της Αθήνας και μαζί με την Ύδρα και τις Σπέτσες φιλοξενούν βραδιές γλεντιού και χαράς,  ιδιαίτερα του καλλιτεχνικού κόσμου. Σταθερά άρχισε να προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμου που μαγεύονται από τη φυσική ομορφιά και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που είναι και το χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής.

Από τότε και μέχρι σήμερα πολλοί άνθρωποι επέλεξαν να χτίσουν τις θερινές τους κατοικίες στην περιοχή και επίσης πολλοί, τόσο ντόπιοι όσο και άνθρωποι που αγάπησαν τον τόπο, επένδυσαν και έχτισαν ξενοδοχεία, ταβέρνες και καταστήματα.

Σήμερα ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του μια ποικιλία από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η ενασχόληση με θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, ψάρεμα, επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους ή εξορμήσεις μέσα στη φύση με πεζοπορίες και διασχίσεις φαραγγιών και μπάνιο στις πολλές και ποικίλες παραλίες που με έκπληξη θα ανακαλύψει κρυμμένες στις διακοπές του.

Πηγή:www.longview.gr

Καταλύμματα στο Πόρτο Χέλι
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
top